Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ο Βοϊωτός , ο πρώτος χαρτογράφος



Η πανέμορφη Μελανίππη, ανήκε στην οικογένεια του Αθάμαντα. Είχε κατορθώσει να φτιάξει το καλύτερο ιπποφορβείο του Ορχομενού. Από την άκρη του κόσμου ερχόντουσαν για να αγοράσουν τα πολεμικά άλογά τους.

Ο Ευριπίδης έγραψε την τραγωδία « Μελανίππη η Σοφή», που δυστυχώς χάθηκε. Η Μελανίππη παντρεύτηκε τον Ίτωνα, το σύμβουλο του βασιλιά και έκαμαν ένα γιο. Επειδή είχε μεγάλα αυτιά οι Ορχομένιοι τον ονόμασαν Βοϊωτό, σήμερα θα τον λέγαμε Βοϊδαυτιά.

Η Μελανίππη ήταν έξυπνη μορφωμένη  πλούσια γι αυτό έφερε ένα σοφό δάσκαλο από τη Λυδία για να διδάξει το παιδί της τη Γεωμετρία που αγαπούσε περισσότερο από όλα τα άλλα μαθήματα. Ο Βοϊωτός - Βοιωτός ήταν αυτός που χάραξε τα σύνορα της Βοιωτίας, που έφτιαξε το χάρτη της πάνω σε δέρμα και έδωσε και το όνομά του. Είναι ένας από τους αρχαιότερους χαρτογράφους της Ελλάδας.

Λέγεται ότι τον Βοιωτό τον διεκδικούσαν όλες οι πριγκίπισσες της εποχής του, αλλά εκείνος θέλοντας να παντρευτεί την καλύτερη από όλες, τις κάλεσε στον Κιθαιρώνα και όταν είδε ένα αστέρι να πέφτει πάνω στους ώμους της Ευρυθεμίστης την επέλεξε και ονόμασε την τοποθεσία Αστερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου