Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο

 Ο ναός του Απόλλωνα σήμα κατατεθέν της Αρχαίας Κορίνθου

 

Ο αρχαϊκός ναός είναι χτισμένος με μονολιθικούς δωρικούς κίονες το 530 π.Χ. περίπου, πάνω σε αρχαιότερο του 7ου περίπου αιώνα π.Χ. και ήταν κατασκευασμένος από λίθο, πλίνθους και ξύλινες δοκούς και έφερε βαριά και περίπλοκη τετράρριχτη στέγη από πήλινα κεραμίδια.

Ο νεότερος ναός είχε αρχικά 6 κίονες στις στενές και 15 στις μακριές πλευρές, από τους οποίους σήμερα σώζονται μόνο 7. Ήταν προσανατολισμένος στον άξονα Α-Δ.

 

Για να στηριχθεί η οροφή υπήρχαν και εσωτερικοί κίονες κατά μήκος του αρκετά μεγάλου σε μέγεθος σηκού, που ήταν χωρισμένος με συμπαγή τοίχο σε δύο δωμάτια με πιθανό ενδιάμεσο άνοιγμα. Το δυτικό δωμάτιο ταυτίζεται με θησαυροφυλάκιο. Ο ναός είχε πρόναο και οπισθόδομο με δυο κίονες στην πρόσοψή τους.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το μέγεθος του ναού αλλά κυρίως από τους 7 κίονες που στέκουν όρθιοι στην θέση τους εδώ και αιώνες συνδέοντας το γήινο κόσμο με τον συμπαντικό κόσμο! 

 

 

Η κεφαλή του αγάλματος της Υγείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φενεού

 Το κεφάλι του υπερφυσικού μεγέθους αγάλματος της Υγείας - κόρης του Ασκληπιού - βρέθηκε στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού.

 

Κατά τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο της αρχαίας Φενεού βρέθηκε  ενεπίγραφο βάθρο, πάνω στο οποίο έστεκε σύνταγμα αγαλμάτων του Ασκληπιού και της Υγείας, που φιλοτεχνήθηκαν από τον Αθηναίο γλύπτη Άτταλο την περίοδο κατά την οποία ιερατικά καθήκοντα ασκούσε ο Θηρίλαος, γιος του Ηρωίδα στους
Ελληνιστικούς χρόνους.

Η θεά Υγεία παριστανόταν όρθια δίπλα στον καθιστό Ασκληπιό. Ο κορμός και των δύο αγαλμάτων ήταν ξύλινος και μόνο τα κεφάλια, τα χέρια και τα πόδια ήταν προσαρμοσμένα στους κορμούς. Οι κόρες των οφθαλμών της υγείας είναι ένθετες από λίθους με σκοτεινή απόχρωση.

Βρίσκεται στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείου της Αρχαίας Φενεού, το οποίο, μετά από πολλά χρόνια που ήταν κλειστό, άνοιξε τις Κυριακές για το καλοκαίρι του 2021.