Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινή ανάπαυλα για το Μυθολογικό Εραστήρι Ενηλίκων...


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ  

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το Μυθολογικό Εργαστήρι Ενηλίκων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δραστηριότητές του που ξεκίνησαν από το Νοέμβρη του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Λειτούργησαν δυο τμήματα με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή.
Ο πρώτος κύκλος λειτουργίας του Μυθολογικού Εργαστηρίου περιελάμβανε ενότητες θεμάτων που αφορούσαν στη Βοιωτία, δυο εκδρομές στη διάρκεια των οποίων τα μέλη του γνώρισαν «τα αποστραγγιστικά έργα των Μινύων στην Κωπαΐδα», το ναό και το μαντείο του Πτώου Απόλλωνα στο Ακραίφνιο, και πραγματοποίηση εκδήλωσης με ομιλητή τον κ. Ηλία Μαριολάκο με θέμα «Η συμβολή του Ηρακλή στη δημιουργία της Κρητο-Μυκηναϊκής
κοσμοκρατορίας
».
Αυτός ο κύκλος έκλεισε επιτυχώς με την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Βαγγέλη Μαρκατσέλη, πρώην υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας και ιδρυτικού μέλους του Δικτύου "Γεωμυθολογικά Μονοπάτια" στα σχολεία με θέμα : ‘’Μια Γεωμυθολογική προσέγγιση μύθων της Βοιωτίας’’, στο Media Lab της Βιβλιοθήκης.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε,

  • στις γεωλογικές μεταβολές, που είναι πολύ πιο απίστευτες από την προσπάθεια ερμηνείας μύθων, και που αφορούν στην άνοδο και κάθοδο της στάθμης της θάλασσας - κατακλυσμοί.
  • στις πρώτες επιτυχημένες επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του.
  • στον Ηρακλή και τα "Έργα" του στη Βοιωτία.
  • και αποπειράθηκε μια χρονολόγηση των μύθων.
Στο τέλος της συνάντησης συμπληρώθηκαν από τα μέλη του Εργαστηρίου τα έντυπα αξιολόγησης λειτουργίας του Μυθολογικού Εργαστηρίου. Είναι τα «δώρα» που πήραν μαζί τους η Βιβλιοθήκη και η υπεύθυνη του Εργαστηρίου από τα μέλη των ομάδων, πέρα από τις μοναδικές στιγμές που έζησαν μαζί τους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.  Επί πλέον οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους έδειξαν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το Εργαστήριο για να βελτιωθεί.
Έντονη ήταν η επιθυμία των μελών του Εργαστηρίου για να συνεχιστεί το Μυθολογικό Εργαστήρι από το Φθινόπωρο με περισσότερες εκδρομές για να γνωρίσουν «μυθικούς» τόπους της Βοιωτίας και όχι μόνο. Αλλά και όσοι δεν ήταν μέλη, και παρευρέθηκαν στη συνάντηση, δήλωσαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Εργαστηρίου από τη νέα περίοδο.


Η Bιβλιοθήκη Λιβαδειάς θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη του Μυθολογικού Εργαστηρίου καθώς και την υπεύθυνη κ. Βασιλική Νιαβή και να τους ευχηθεί καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση από το Φθινόπωρο.