Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Το Σπήλαιο του Ερμή στο όρος Κυλλήνη - Ζήρεια


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Το όρος Ζήρεια (τοπική ονομασία του όρους Κυλλήνη, πάνω απ’ το Ξυλόκαστρο), έχει το προνόμιο, εκτός των άλλων, να διαθέτει και ένα σπήλαιο στο οποίο, κατά την παράδοση, είχε γεννηθεί ο θεός Ερμής, γι αυτό και φέρει και τ’ όνομά του. Στη Ζήρια σύμφωνα τη  μυθολογία φύτρωνε το μώλη, μυθικό χόρτο με μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης.

Στην ανατολική πλαγιά του όρους  και  σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο «του Ερμή».  Κατά την μυθολογία, στα έγκατα του σπηλαίου γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας. Ο μικρός Ερμής, το πρώτο βράδυ της γέννησής του, δραπέτευσε από το λίκνο του και άρπαξε τα ιερά βόδια του Απόλλωνα και την επομένη κατασκεύασε την πρώτη λύρα από το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα ενός βοδιού, το πρώτο κατά το μύθο, μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε στον κόσμο, το οποίο αργότερα χάρισε στον θεό για να τον εξευμενίσει.

Το σπήλαιο είναι 1.200 τ.μ. και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών, απόδειξη της εκατομμυρίων ετών «ηλικίας» του. Έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Εκεί υπάρχουν συνολικά 8 θάλαμοι, κάποιοι από αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο. Στο τέλος του 8ου θαλάμου και ύστερα από ένα πολύ στενό πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα από άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους. Στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα, ένα των 15 και ένα των 30 μέτρων.

Το σπήλαιο είναι αναξιοποίητο τουριστικά και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς όποτε θέλει. Αυτό έχει σαν συνέπεια, ειδικά το πρώτο μέρος του να έχει υποστεί κάποιους βανδαλισμούς (σπασμένοι σταλαγμίτες, χαραγμένες επιγραφές, κλπ.). Ευτυχώς, σ’ αυτό το πρώτο μέρος του είναι αρκετά ψηλοτάβανο, οπότε ο διάκοσμος της οροφής έχει μείνει ανέπαφος. Επίσης, μετά το πρώτο μέρος, είναι αρκετά απότομο και υπάρχει ανάγκη σχοινιού για να το κατεβείς, κάτι που προστάτεψε τα υπόλοιπα τμήματά του από τους άσχετους με την ομορφιά των σπηλαίων.

Η καλύτερη και πιο ασφαλής ευκαιρία για να το επισκεφτεί κανείς είναι στις κατά καιρούς ξεναγήσεις από σπηλαιολογικούς ομίλους, που παρέχουν ασφάλεια και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

. Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ Ζήρειας, το καλοκαίρι,   οργανώνει  ασφαλείς επισκέψεις στο μοναδικό σπήλαιο του Ερμή για όσους επισκέπτες το επιθυμούν. Συνήθως, τα πρωινά των δύο τελευταίων ημερών όποιος επιθυμεί δηλώνει συμμετοχή και εντάσσεται σε γκρουπ για να επισκεφτεί το σπήλαιο

Βίντεο:

1. Σπήλαιο Ερμή Ζήρεια. 
 

 2. Σπήλαιο Ερμή όρος Κυλλήνη ( Ζήρεια)

                                  3. Ξενάγηση στο Σπήλαιο του Ερμή -περιοχή Ζήρεια ΣΠΕΛΕΟ 2013


Πηγές:

https://www.pemptousia.gr- Σπ. Δρόσος -γυμναστής
 http://www.visitkorinthia.gr : Επιμελητήριο Κορινθίας

Φωτογραφίες:https://www.pemptousia.gr- Σπ. Δρόσος -γυμναστής