Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Black Μπεε - ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού

 Το Black Μπεε είναι ένα ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού Μαραγκού που μιλά για την επιστροφή στις ρίζες μας. Κάνει ένα οδοιπορικό στο Ερκολάνο της νότιας Σικελίας όπου και αποκαλύπτει την ύπαρξη σημαντικών μεν, αποτεφρωμένων δε χειρογράφων των αρχαίων Ελλήνων.
Με αφορμή την επίσκεψη σε αποικίες που είχαν ιδρύσει Έλληνες από την Κύμη της Εύβοιας στους αρχαίους χρόνους (η σημερινή Cuma) αναπτύσσει έναν ενδιαφέρον προβληματισμό για την άγνοια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην οποία είμαστε βυθισμένοι.
Και πώς χάθηκε η λάμψη των αρχαίων Ελλήνων στο πέρασμα των χρόνων; Ποια σαρωτική δύναμη ανέκοψε την πορεία αυτής της ύψιστης έκφρασης της ανθρώπινης διάνοιας και πνεύματος; Τι μετέτρεψε τους Έλληνες σε σκυμμένα πλάσματα; Τι μπορεί να κάνει όμως το μαύρο πρόβατο, ο Δημητράκης, που θέλει να μάθει από πού προέρχεται παρά να βελάζει ανάμεσα στο υπόλοιπο κοπάδι;
2ο βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης 2005

ΠΗΓΗ: Ελλήνων Φως

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θόδωρος Μαραγκός γεννήθηκε το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος γελοιογράφος για διάφορα περιοδικά, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική. Το 1969 γυρίζει το Τσουφ, ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με την τακτική της cut-out animation και με σεναριακή βάση ένα χαρτονόμισμα που χρησιμεύει ώστε να γίνουν αναφορές σε θέματα πολιτικά. Πρώτο βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ειδικό βραβείο κριτικών.
 Δυο χρόνια μετά γυρίζει το σσστ! με την ίδια τεχνική. Και τα δύο απέσπασαν το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τις ταινίες Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980–πρώτο βραβείο σεναρίου στο Σαν Ρέμο και δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς) και Μάθε παιδί μου γράμματα (1981-τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εμπορικότερη ταινία της χρονιάς). Έχει ακόμη ασχοληθεί με την τηλεόραση, σκηνοθετώντας τις σειρές Έμμονες ιδέες και Πέρα απ’ τον Ορίζοντα. Τα σενάρια όλων των ταινιών είναι δικά το.
1971 Οικόπεδο Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Πρώτο βραβείο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
1973 Λάβετε θέσεις Ταινία μεγάλου μήκους. Τέσσερα πρώτα βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
1975 Ο Αγώνας Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Δεύτερο βραβείο και βραβείο κοινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
1978 Από που πάνε για τη χαβούζα Ταινία μεγάλου μήκους. Η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς (συμμετοχή παραγωγής).
1980 Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι Ταινία μεγάλου μήκους. Πρώτο βραβείο σεναρίου στο Σαν Ρέμο (δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς).
1981 Μάθε παιδί μου γράμματα Ταινία μεγάλου μήκους. Τέσσερα πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εμπορικότερη ταινία της χρονιάς.
1984 Τι έχουν να δουν τα μάτια μου Ταινία μεγάλου μήκους.
1989 Έμμονες Ιδέες Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
1990 Πέρα απ' τον Ορίζοντα Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
1994 Ο Δραπέτης του Φεγγαριού Ταινία μεγάλου μήκους. Βραβείο β' ανδρικού ρόλου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
1998 Φιλιατρά, Ιδιαίτερη Πατρίδα Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2000 Κοιτάζοντας τον Υμηττό Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2002 Η οδύσσεια του Π. Ηλιόπουλου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2004 Ο Θεός είναι αόρατος γιατί είναι μικροσκοπικός Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2005 Black μπεε... Ντοκιμαντέρ με fiction και animation. Βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
2008 Ισοβίτες Ταινία μεγάλου μήκους.
2016 Δεν θα Σωπάσω Ντοκιμαντέρ.
2018 Όλο γελούσε Ντοκιμαντέρ (αφιερωμένο στον ηθοποιό και φίλο του, Κώστα Τσάκωνα).
  

Μια ταινία - ντοκυμαντέρ που πρέπει να δούμε. 


Ευχαριστώ τον κ. Μαραγκό για την άδεια που μου έδωσε να αναρτήσω στο blog  το ντοκιμαντέρ.