Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο Απόλλωνας στη χώρα τω Υπερβορείων



Μία από τις πλέον αινιγματικές παραδόσεις τις μυθολογίας μας σχετίζεται με τους Υπερβορείους και την μυθική χώρα τους, την οποία κάθε φθινόπωρο επισκεπτόταν ο θεός Απόλλων με το ιπτάμενο άρμα του, το οποίο έσερναν Κύκνοι και επέστρεφε πάλι την άνοιξη στη Δήλο και στους Δελφούς.  
Ο γυρισμός του Απόλλωνα γιορτάζονταν στους Δελφούς κάθε εαρινή ισημερία ενώ υπήρχε και ο Αστραφτερός Κύκνος που συμβόλιζε το προαναφερθέν ιπτάμενο άρμα του θεού..
 Η αρχαιοελληνική γραμματεία που αναφέρει ότι οι Υπερβόρειοι μιλούσαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ! Διαβάζουμε στον Διόδωρο: "Έχειν δε τους Υπερβορείους τίνα, και προς τους Έλληνες οικειότατα διακείσθα...". 
Κατά την παράδοση η μητέρα του θεού, η Λητώ, γεννήθηκε στη χώρα των Υπερβορείων γεγονός που αμέσως την κατατάσσει στο αυτό έθνος. Όταν πλησίαζε η ώρα της γέννησης του θεού του Φωτός, η Υπερβόρεια Λητώ μετέβη στη Δήλο συνοδευόμενη από τις δύο Υπερβόρειες παρθένες Άργη και Ώπιδα

  Άλλες δύο Υπερβόρειες παρθένες αργότερα, η Λαοδίκη και η Υπερόχη έφθασαν στο νησί προσφέροντας "δώρα«. Οι τάφοι των δύο παρθένων (της Λαοδίκης και της Υπερόχης) που βρέθηκαν στη Δήλο και διαμορφώθηκαν κοντά στον ιερό περίβολο της Αρτέμιδος


  Για την Υπερβόρεια χώρες γράφει στην Οδύσσειά του ο Όμηρος ( στ. Κ αριθ. 86) : είναι τριγυρισμένη από βουνά, και έχει πολύ γλυκό κλίμα , που ούτε κρύο, ούτε ζέστη φέρνει. Είναι αιώνια Άνοιξη, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να φτάσει εκεί , παρά μόνο ο γιος του Δία, ο φωτεινός Απόλλων.

Κατά την επιστροφή του στη Δήλο και στους Δελφούς διεξάγονταν  γιορτές με άνθη και τραγούδια, που εκδήλωναν τον ενθουσιασμό και τη χαρά της επιστροφής του πολυπράγμονα θεού Απόλλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου