Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Μαντεία του Απόλλωνα



 Α. Μαντεία του Απόλλωνα στην Στερεά Ελλάδα:

1.     Πτώου Απόλλωνα
2.    Τεγυραίου Απόλλωνα

3.    Το Μαντείο του Σπονδείου Απόλλωνα, στη Θήβα. Οι ιερείς χρησμοδοτούσαν, στηριζόμενοι στα σημεία τυχαίων ήχων.

Ισμήνιος Απόλλωνας

4.    Το Μαντείο του Ισμηνίου Απόλλωνα στη Θήβα. Χρησμοδοτούσε εξετάζοντας τα σημεία της ζωοθυσίας, δηλαδή εφαρμοζόταν η Εμπυρομαντεία.  Σ’ αυτό το μαντείο είχε αφιερώσει χρυσό τρίποδα και ο Κροίσος. Ιδρύθηκε από τον Ισμηνό, γιο του Απόλλωνα και της Μελίας, κόρη του Ωκεανού.

5.   Το Μαντείο του Απόλλωνα στις Υσιές της Βοιωτίας. Βρισκόταν στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, ανάμεσα από τα σημερινά χωριά Κριεκούκι και Κατσούλα.


6.  Μαντείο Αβών
. Άβαι (επίσης Άβες, Άβα, και Αβαί), ονομάζονταν πόλη της αρχαίας Φωκίδας στα όρια με τη σημερινή Βοιωτία, κοντά στο χωριό Έξαρχος Φθιώτιδας. Βρισκόταν πάνω στη συμβολή των ποταμών Άσσου και Κηφισού. Την πόλη φέρεται να είχε ιδρύσει ο μυθικός βασιλιάς του Άργους, Άβας, εγγονός του Δαναού και γιος του Λυγκέα και της Υπερμνήστρας, όπως αναφέρει ο Παυσανίας (Φωκ. 35, 1). Αντίθετα, κατά την άποψη του Αριστοτέλη και, με πηγή τον Στράβωνα, η πόλη ιδρύθηκε από το θρακικό πρωτοελληνικό των Αβάντων,  οποίοι αργότερα αποίκησαν την Εύβοια.

7.  Μαντείο Δελφών

8.  Μαντείο Σελιναίου Απόλλωνος, Β. Ευβοια - Ροβιές




                                    Β. Άλλα γνωστά μαντεία του Απόλλωνα :

  •     Δήλου
  • Το Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνα, στα Δίδυμα της Μικράς Ασίας. Βρισκόταν κοντά στη Μίλητο. Στο μαντείο αυτό υπήρχε πηγή που προκαλούσε μαντική έκσταση ή πίνοντας το νερό της πηγής ή εισπνέοντας τους υδρατμούς της.
  • Το Μαντείο του Θυρξέα Απόλλωνα, στις Κυανέες της Κιλικίας. Στο μαντείο υπήρχε πηγή, όπου ο χρησμολόγος έβλεπε τα μελλούμενα σε θεία εικονική αποκάλυψη.
  • Το Μαντείο του Κλάρου στον Κολοφώνα. Ιδρύθηκε από το ιερατείο των Δελφών και ήταν αφιερωμένο στον Κλάριο Απόλλωνα. Οι χρησμοί δίδονταν από ιερέα συγκεκριμένης οικογένειας, προ πάντως από τη Μίλητο. Είχε ιδρυθεί από την κόρη του Τειρεσία, Μαντώ.
  • Το Μαντείο στα Πάταρα της Λυκίας. Το μαντείο ήταν αφιερωμένο στον Πατάρεω Απόλλωνα. Ο Πάταρος ήταν υιός του Απόλλωνα. Χρησμοί δίδονταν μόνο το Χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι ο θεός χρησμοδοτούσε στην Δήλο. Για να δώσει χρησμό, η προφήτισσα περνούσε όλη τη νύχτα στο ναό, περιμένοντας την έμπνευση.


 
μαντείο στα Πάταρα

Μαντείο Κλάρου
Μαντείο Διδυμαίου Απόλλωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου