Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγή μέρος 4ο : Μυθολογία και παιδί



Η μυθολογία απευθύνεται σε όλους, καταγοητεύει γονείς και παιδιά. Ο γάλλος φιλόσοφος, ανθρωπολόγος, ιστορικός και ελληνιστής Ζαν – Πιερ Βερνάν, που του άρεσε να αφηγείται στον εγγονό του ιστορίες από τη μυθολογία παροτρύνει τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με τη μυθολογία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όχι μόνο τους προσφέρει απείρως περισσότερα από τα κινούμενα σχέδια, με τα οποία εξάλλου μπουχτίζουν, αλλά ρίχνει στη ζωή τους ένα φως αναντικατάστατο, με την προϋπόθεση ότι θα μπούμε στον κόπο να κατανοήσουμε τον θαυμαστό πλούτο των μύθων σε βάθος, για να έχουμε τη δυνατότητα, με τη σειρά μας, να τους τα διηγηθούμε με λόγια κατανοητά.     

Ιδιαίτερη σημασία έχουν για τα παιδιά οι άθλοι του Ηρακλή, του Θησέα, του Βελλερεφόντη, του Ιάσωνα που πάλεψαν με τα τέρατα και τα θηρία και τα νίκησαν.  Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν θηρία με πολλά κεφάλια όμως όλα αυτά τέρατα που νίκησαν οι ήρωες είναι στην ουσία οι ίδιες μας οι αδυναμίες και οι ατέλειές μας  ή τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που πρέπει να αλλάξουν.

Και το μεγαλύτερο ίσως τέρας από όλα : ο φόβος απέναντι σε όλα αυτά τα εμπόδια που κατόρθωσαν να τα ξεπεράσουν μαθαίνει το παιδί να μη φοβάται και πάνω από όλα να μη φοβάται την ίδια τη ζωή.

Το παιδί μαθαίνει να έχει στη ζωή του ενάρετα πρότυπα. Μαθαίνει από πολύ νωρίς και γι’ αυτό κατανοεί πιο καλά – τους κανόνες του δίκαιου παιχνιδιού, την αξία του να εργάζεσαι για το κοινό καλό, όπως και η αξία του μέτρου στη ζωή.

Μαθαίνει να βάζει στόχους και να ενεργεί μεθοδικά για να τους πετύχει. Βήμα βήμα ολοκλήρωσε τους άθλους του ο Ηρακλής. Με εξυπνάδα, θάρρος αλλά και καλό σχεδιασμό από την αρχή ξεκίνησε ο Ιάσονας την Αργοναυτική εκστρατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου