Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Τίφα ή Τίφαι ή Σίφαι - η σημερινή Αλυκή



Η Τίφα ή Τίφαι ή Σίφαι , όπως συνηθέστερα λεγόταν, χρησίμευε ως λιμάνι των Θεσπιών από τον 6ο αι. π.Χ.  Στην Τίφα υπήρχε ένα Ηράκλειο ιερό και οι κάτοικοί της έκαναν κάθε έτος γιορτή προς τιμή τού Ηρακλή.  

Δεξιά του οικισμού της Αλυκής δεσπόζει σε λόφο ο οχυρωτικός περίβολος των Σιφών, που χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ.  Στην ακρόπολη των Αρχαίων Σιφών (σημερινή Αλυκή) έχει βρεθεί σποραδικά κεραμεική διαφόρων περιόδων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που δηλώνει μακρά κατοίκηση του χώρου. Περίοδοι ακμής θεωρούνται ο 4ος αιώνας π.Χ. -οπότε οχυρώθηκε η ακρόπολη και η κάτω πόλη στα νότια της ακροπόλεως- και τα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.) Το οχυρωματικό τείχος της ακροπόλεως διατηρείται σε ικανοποιητικό μήκος και ύψος και ενισχύεται από έξι πύργους. Σώζονται τρεις πύλες, από τις οποίες η κύρια είναι κοντά στην παραλία.

Ο Τίφης του Αγνίου ήταν ο πρώτος στον κατάλογο των αργοναυτών και αυτός ο οποίος κατάφερε να σώσει το καράβι στις Συμπληγάδες Πέτρες. Υπάρχει παραλλαγή του μύθου που θέλει την Αργώ,το καράβι που μετέφερε τον Ιάσονα στην Αργοναυτική εκστρατεία να κατασκευάστηκε στο επίνειο των Θεσπιών, την Σίφα, από τον Άργο,  ναυπηγό από τις  Θεσπιές. Στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου παρουσιάζεται ο Τίφυς από τάς Σίφας ικανότατος στην οδήγηση του πλοίου, βοηθούμενος από τα αστέρια και τον Ήλιο και δεινότατος στο να προβλέπει τις καταιγίδες.
  • Η πόλη Τίφα ετυμολογείται από το τίφος = βάλτος, τέλμα, λέξη που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αλυκής.
  • Η ορθογραφία Σίφα , όμως μας παραπέμπει σε ένα σιφώνιο, όργανο μεταφοράς υγρών. Πράγματι η περιοχή λειτουργεί ως σιφώνιο, με τη μεταφορά υδάτων από τη θάλασσα, προς τη στεριά, όπου σήμερα η έκταση της αλυκής.
  • Η ονομασία Τύφα ίσως να σχετίζεται με τον Τυφώνα



    Στην Τίφα βρέθηκε επιτύμβια στήλη στην οποία  εικονίζεται μια νέα γυναίκα, προφανώς  η νεκρή, που κρατάει το μικρό της παιδί στα γόνατα,  και συγκρατεί τη βουβή θλίψη  για τον αποχωρισμό από τους οικείους της. Χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ.  Βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας
     
Τείχη του κάστρου δίπλα στα σπίτια
 
επιτύμβια στήλη



τ΄απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού
Σχεδιάγραμμα λιμανιού
Δίπυλο του κάστρου στην ακρογιαλιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου