Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Λεύκτα, Φρυκτωρία Λεύκτρων



Τα Λεύκτρα ήταν μικρή βοιωτική πόλη, χτισμένη σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την αρχαία Ομηρική πόλη Εύτρησις και σε υψόμετρο 375 μέτρων. Έγινε κυρίως γνωστή για την ιστορική μάχη των Λεύκτρων μεταξύ των Θηβαίων και των Σπαρτιατών, το 371 π.Χ. Νικητές ήταν οι Θηβαίοι. Βασιλιάς της Σπάρτης ήταν ο Κλεόμβροτος Α'. Σ' αυτή τη μάχη αναδείχτηκε η εξαίρετη προσωπικότητα καθώς και οι διοικητικές ικανότητες του Επαμεινώνδα. Σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το χωριό υπάρχει μνημείο αφιερωμένο σε αυτή τη μάχη (Τύμβος).
 Από ένα αρχαίο βοιωτικό νόμισμα πληροφορούμαστε για τη μορφή των τροπαίων: πάνω σε ένα στύλο στερεωνόταν μία πανοπλία από τα όπλα που αφαιρέθηκαν από τους ηττημένους αντιπάλους.

Διατηρείται το λίθινο κυλινδρικό βάθρο του μνημείου, το οποίο αναστηλώθηκε στο μέρος που βρέθηκε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Το ύψος του βάθρου είναι υποθετικό. Επιστέφεται από διάζωμα τριγλύφων και μετοπών και σειρά λίθινων ανάγλυφων ασπίδων. Πάνω στο βάθρο ήταν στημένο το κυρίως τρόπαιο. Το 1958 ο αρχιτέκτων-αρχαιολόγος Αν. Ορλάνδος πραγματοποίησε ανασκαφή στη θέση Μάρμαρα Λεύκτρων και εντόπισε τμήματα από το βάθρο του τροπαίου (τρίγλυφα και μετόπες και λίθινες ανάγλυφες ασπίδες). 


Ο Αν.Ορλάνδος αναστήλωσε επίσης το μνημείο στη σημερινή του μορφή. Μετά την αναστήλωσή του βρέθηκε μία ακόμα λίθινη ασπίδα και τμήμα τριγλύφου σε αγρό της περιοχής Λεύκτρων.

Φρυκτωρία Λεύκτρων


Φρυκτωρία
Για να βρει κανείς τη φρυκτωρία παίρνεις  το δρόμο Λεύκτρων – Κρέουσας (Λιβαδόστρα), στην κορυφή του όρους Κορομπίλη στρίβεις δεξιά στο χωματόδρομο προς το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα, και σε απόσταση 1600 μ. θα βρεθείς σε μια επίπεδη περιοχή όπου βρίσκεται το εξωκλήσι.  Νοτιανατολικά αυτού και σε απόσταση 200μ. βρίσκεται η φρυκτωρία.


Θέα από τη φρυκτωρία- στο βάθος Θεσπιές- Λιοντάρι
αρχαίοι λίθοι της φρυκτωρίας τοιχισμένοι στο εξωκλήσι
αρχαίοι λίθοι στο προσκυνητάρι
Θέα στο Κορινθιακό Κόλπο


Φρυκτωρία Λεύκτρων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου