Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Εύτρηση



Η αρχαία Εύτρηση βρίσκετε στα δεξιά του δρόμου Λεύκτρα - Μελισσοχώρι, περίπου 2 χλμ. από τα Λεύκτρα, σε χαμηλό λόφο 200μ. από τον αυτοκινητόδρομο.
Η περιοχή της Εύτρησης ανασκάφηκε την περίοδο 1924-1927. Η αρχαιολογική έρευνα έδειξε πως η πόλη κατοικείται από την νεολιθική εποχή, κατά τους οποίους ο οικισμός δεν ξεπερνούσε το επίπεδο του μικρού χωριού. Άκμασε ιδιαίτερα στο τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου οπότε και οχυρώνεται αντίστοιχα με τα σημαντικά ανακτορικά κέντρα της εποχής. Λίγο πριν το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδο
υ εγκαταλείπεται για άγνωστους λόγους. Εποικίστηκε πάλι τον 6ο αιώνα από την γειτονική πόλη των Θεσπιών και η νέα πόλη επιβίωσε μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Μέρος της ακρόπολης της Εύτρησης

Τα ευρήματα κατά τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν  πολλοί τάφοι (κιβωτιόσχημοι, απλοί τάφοι, λάκκοι, ταφές σε πίθους). Βρέθηκαν αναθήματα, χάλκινα και πήλινα προς τιμήν του Ευτρησίτη Απόλλωνα, τα οποία  χρονολογούνται στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.


Στην νότια κλιτύ του λόφου υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία άλλου ιερού, χωρίς στοιχεία για την πατρότητά του. Βρέθηκε η θεμελίωση του, χωρίς αρχιτεκτονικά μέλη. Στα βορειοανατολικά του λόφου αποκαλύφτηκε τμήμα τείχους, το οποίο οι πρώτοι ανασκαφείς θεώρησαν οχυρωματικό περίβολο. Η ανωδομή του τείχους υποδεικνύει ότι οικοδομήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα. Μερικές οικίες των κλασικών χρόνων παρατηρήθηκαν στη δυτική πλευρά του λόφου. 
Στήλος της Γεωγραφικής Υπηρεσία

Ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Εύτρηση στο λόφο

Σφραγίδα της  Γεωγραφικής Υπηρεσίας


Λόφος της ακρόπολης της Εύτρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου