Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δεύτερη γενιά των Ολύμπιων θεών








Ο Δίας, η ‘Ηρα, ο Ποσειδώνας, ο Άδης, η Εστία και η Δήμητρα είναι οι έξι πρώτοι Ολύμπιοι θεοί και ονομάστηκαν έτσι γιατί κατά τον πόλεμο είχαν ορμητήριο το βουνό Όλυμπο.

Η Αθηνά βγαίνει από το κεφάλι του Δία
Ο Δίας παντρεύεται την Ήρα που θα είναι και η τελευταία και αληθινή σύζυγός του. Ο Δίας αρχικά παντρεύτηκε τη Μήτιδα, κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύδας, θεά της πανουργίας, της ευφυΐας. Η Μήτιδα, λεει ο Ησίοδος ήξερε περισσότερα πράγματα απ’ όλους τους θεούς, και φυσικά, απ’ όλους τους ανθρώπους. Σύντομα μένει έγκυος και περιμένει μια κόρη από τον Δία, την Αθηνά, που θα γίνει θεά της πανουργίας, της ευφυΐας, των τεχνών και του πολέμου, του στρατηγικού και τακτικού πολέμου  και όχι των βίαιων συγκρούσεων. Επειδή  Δίας φοβόταν ότι αν η Μήτιδα γεννούσε αγόρι θα του έπαιρνε την εξουσία  αποφασίζει να καταπιεί τη Μήτιδα. Επειδή η Μήτιδα είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται όποτε ήθελε σε αντικείμενο ή ζώο, ο Δίας της ζήτησε να μεταμορφωθεί σε σταγόνα νερού και με μιας την κατάπιε.  Επειδή η Μήτιδα ήταν έγκυος η κόρη του θα γεννηθεί από το κεφάλι του Δία. Με την κατάποση αυτή ο Δίας αποκτά την ευφυΐα. Πλέον τώρα  είναι αήττητος διότι κατέχει τα όπλα των Τιτάνων που του δώρισαν, την αστραπή, τον κεραυνό και την βροντή  αλλά  και την ευφυΐα, είναι ο πιο δυνατός συγχρόνως και ο πιο σοφός.

Η δεύτερη γυναίκα το Δία είναι η Τιτανίδα  Θέμιδα, θεά της δικαιοσύνης,

κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Θα απόκτησε μαζί της παιδιά που συμβολίζουν απόλυτα, τις αναγκαίες αρετές για την ανοικοδόμηση και κατόπιν τη διατήρηση μιας αρμονικής και ισορροπημένης κοσμικής τάξης, μεταβαίνοντας απ
Θέμιδα
ό το αρχικό χάος σε μια βιώσιμη και αξιοθαύμαστα καλά οργανωμένη  κοσμική τάξη.
  Μεταξύ των παιδιών τους είναι οι Ώρες, η Ευνομία που σημαίνει «καλός νόμος», η Δίκη, δηλ. δικαιοσύνη με την έννοια της δίκαιης κατανομής πραγμάτων και η Ειρήνη. Οι Μοίρες, θεές του πεπρωμένου: καθήκον τους να μοιράζουν τα καλά και τα κακά στους θνητούς, αλλά αποφασίζουν για το χρόνο ζωής του καθενός και είναι η Λάχεση, η Άτροπος και η Κλωθώ.




Ήρα

Στη συνέχεια ο Δία θα σμίξει με θεές αλλά και θνητές και θα αποκτήσει: τον Άρη, την Ελείθυια και την Ήβη  από την Ήρα τον  Απόλλωνα και την Άρτεμη από τη Λητώ,  τον Διόνυσο από τη Σεμέλη,  τον Ερμή  από την νύμφη Μαία. Λέγεται ότι η Ήρα επειδή είχε θυμώσει με τις απιστίες του Δία γέννησε από μόνη της τον Ήφαιστο. Έτσι συμπληρώθηκε η δεύτερη γενιά των Θεών: Άρης, Ερμής, Απόλλων, Άρτεμης, Διόνυσος Ήφαιστος.



Ο Δίας απέκτησε και άλλα παιδιά :



          Με την Ευρυνόμη τις τρεις Χάριτες: Αγλαΐα, Ευφροσύνη  και Θάλεια

          Με τη θεά Δήμητρα την Περσεφόνη

         Με την Μνημοσύνη τις εννέα Μούσες: Θάλεια, Κλειώ, Ερατώ, Ευτέρπη, Τερψιχόρη, Ουρανία, Μελπομένη, Καλλιόπη και  Πολύμνια

         Με τη Νύμφη  Καλλιστώ τον Αρκάδα

         Με την Αλκμήνη τον Ηρακλή

         Με τη Δανάη τον Περσέα

         Με την Ευρώπη τον Μίνωα και το Ραδάμανθυ

         Με την Αντιόπη τους Διόσκουρους Ζήθο και Αμφίονα

         Με τη Νύμφη Ταϋγέτη τον Λακεδαίμονα

         Με την Ιώ τον Έπαφο

         Με την κόρη του Θεστίου Λήδα τους Διόσκουρους Κάστορα και Πολυδεύκη και την Ωραία Ελένη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου