Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Οι εννέα Ελικωνιάδες Μούσες


Κλειώ




Κλειώ (κλέος = δόξα), η Μούσα της επικής ποίησης ( ηρωικές πράξεις)  και της ιστορίας.  Απεικονιζόταν με ένα ρολό περγαμηνών ή ομάδα από πλακίδια και με δάφνινο στεφάνι. Κρατούσε και σάλπιγγα.




Ευτέρπη

Ευτέρπη, αποκαλούμενη η Δωρήτρια της Ευχαρίστησης, όταν αργότερα οι ποιητές όρισαν ρόλους σε κάθε μία από τις Μούσες, αυτή ήταν η Μούσα της Μουσικής. Στους μεταγενέστερους κλασικούς χρόνους ονομάστηκε μούσα της λυρικής ποίησης και απεικονίστηκε κρατώντας έναν αυλό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτή εφηύρε τον αυλό ή διπλό φλάουτο.
 

Τερψιχόρη





Τερψιχόρη ( τέρπω+ χορός = η τέρπουσα δια του χορού).
Η Μούσα του Χορού,της Ορχήσεως, της άρπα και της παιδείας.



    
Μελπομένη
    

             Η Μελπομένη ήταν προστάτιδα της τραγωδίας, της ρητορικής και της μουσικής μελωδίας. Είχε ανακαλύψει τη βάρβιτο ( αρχαία κιθάρα). Τη ζωγράφιζαν κατώντας τραγική προσωπίδα
 



Ερατώ

        
     Ερατώ, εκ του: έρως, η ευρέτρια των ερωτικών ποιημάτων και προστάτιδα του γάμου. Τη ζωγράφιζαν με στεφάνι από τριαντάφυλλα
  .

Ουρανία
  
Η Ουρανία ήταν προστάτιδα των ουρανίων σωμάτων και της αστρονομίας. Την παρίσταναν κρατώντας διαβήτη στο ένα χέρι και την ουράνια σφαίρα στο άλλο διαβήτη.


Πολύμνια
     


        Πολύμνια, εκ του: πολύς + ύμνος, η Μούσα των θεϊκών ύμνων, των τραγουδιών προς τιμήν των θεών και των ηρώων. Τη ζωγράφιζαν συνήθως με στεφάνι στα μαλλιά από μαργαρίτες και την έδειχναν να ρεμβαζει.

Καλλιόπη
                Καλλιόπη ( καλή + όψ= η έχουσα όμορφα μάτια), η μεγαλύτερη και η ευγενέστερη. Προστάτης των καλών τεχνών, της επικής ποίησης, από την οποία εμπνέονταν και ο Όμηρος, και της ρητορικής. Την ζωγράφιζαν να κρατά δυο βιβλία στο ένα χέρι και μια πένα στο άλλο.                     
  
Θάλεια


                      



               Θάλεια ( θάλλω= βλασταίνω), προστάτιδα των συμποσίων και της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας.Είχε στην προστασία της τη βουκολική ποίηση, τα σημερινά μας δημοτικά τραγούδια.Την      ζωγράφιζαν καρτώντας ποιμενικό ραβδί ή μάσκα χαμογελαστή και στεφάνι από κισσό.




                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου