Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Όλμωνες ή Άλμωνες

Αριστερά των Κωπών, όπως αναφέρει ο Παυσανίας,  συναντά κανείς την πολίχνη  Όλμωνες ή Άλμωνες, στη θέση  που είναι σήμερα το Στροβίκι.   Στα αριστερά του δρόμου Ορχομενού - Κάστρο, στη θέση Στροβίκι στρίβουμε αριστερά σε ένα χωματόδρομο  και σε από απόσταση 430 μέτρα αντικρίζουμε ένα ύψωμα, στον οποίο διακρίνονται υπολείμματα τείχισης, 120μ. από το δρόμο (38.487803, 23.10043)
 
Οι Όλμωνες ή Άλμωνες

Η πόλη χτίστηκε από τον Άλμο. Στην ελληνική μυθολογία ο Άλμος ή Όλμος ήταν γιος του βασιλιά της Κορίνθου-Εφύρας, του Σισύφου και της Μερόπης, που ήταν η μόνη από τις Πλειάδες που παντρεύτηκε θνητό. 


Κάποτε ο Άλμος ταξίδεψε στη Βοιωτία, όπου κι επισκέφθηκε τον Ετεοκλή, τον βασιλιά του Ορχομενού και  εκείνος του παραχώρησε μία έκταση από το βασίλειό του, την Ανδρηίδα, όπου ο Άλμος έχτισε την κωμόπολη Άλμωνες, μετέπειτα Όλμωνες, καθώς γράφει ο Παυσανίας (Θ΄ 34, 10): και που δεν είχαν τίποτα σπουδαίο να επιδείξουν τα χρόνια της περιοδείας του

Ο Άλμος  απέκτησε  δύο θυγατέρες: τη Χρύση και τη Χρυσογένεια. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο εγγονός του ο Φλεγύας,  ο γιος της Χρύσης και του θεού Άρη, και τον Φλεγύα τον διαδέχτηκε ο Μινύας που ήταν  γιος της Χρυσογένειας κι που σ’ αυτόν χρωστάει το όνομά του  ο μεγάλος πολιτισμός των Μινύων.

Φωτο. από τις αρχαίες Όλμωνες ή Άλμωνες - ότι έχει απομείνει σήμερα

 



















Στο μικρό λόφο, στον οποίο σήμερα υπάρχουν κυψέλες μελισσών, υπάρχει γύρω γύρω απομεινάρια τείχισης 



Απομεινάρια τείχισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου