Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Κυρτώνη


Σε  απόσταση  17 χλμ. απ’ τον Ορχομενό και σε υψόμετρο 470 μ. πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας στις παρυφές του Χλωμού βρισκόταν η αρχαία Κυρτώνη  με πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό  κόλπο. 

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Παυσανίας,  στους Κύρτωνες των Οπουντίων Λοκρών υπήρχε ναός του Απόλλωνα  με αγάλματα του θεού και της θεάς Άρτεμης, όπως επίσης και  ιερό των νυμφών κάτω από ένα μεγάλο βράχο απ’ όπου ανάβλυζε μια δροσερή πηγή σε ένα όμορφο τοπίο ήπιας βλάστησης. 


Μεσαιωνικός πύργος

Στη θέση της  αρχαίας Κυρτώνης υπάρχει το χωριό της Κολάκας, όπως ήταν γνωστό την περίοδο της Τουρκοκρατίας - όνομα που οφείλει σε κάποιον Κολ-Αγά στον οποίο ανήκε η περιοχή. Σήμερα χρησιμοποιείται  και πάλι το αρχαίο της όνομα Κυρτώνη.


Στην Κυρτώνη υπήρξε νεολιθικός οικισμός, παρόλο που στην περιοχή δεν έχουν διενεργηθεί ανασκαφές.

Στη θέση Νιχώρι,στην περιοχή της αρχαίας ακροπόλεως από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν, έχουν βρεθεί νεκροταφεία αρχαϊκής περιόδου, ακόμη στη θέση αυτή διατηρείται οχύρωση σε μεγάλη έκταση και ένας από τους πύργους της σώζεται σε μεγάλο ύψος, για το λόγο αυτό η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους Πύργος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου