Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας


Το θέατρο της αρχαίας πόλης βρίσκεται πλησίον της σημερινής παλιάς  εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Η ανασκαφή του μνημείου, το οποίο είχε εντοπιστεί από τη δεκαετία του 70, και είχε αρχικά θεωρηθεί ως βουλευτήριο ή ως υπαίθριο τελεστήριο,  το οποίο ανασκαφικά δεν επιβεβαιώθηκε
Ο δρόμος που οδηγεί στο θέατρο μετά το εκδοτήριο των εισιτηρίων

Η ιδιαιτερότητα του μνημείου αυτού  έγκειται στο γεγονός ότι η ορχήστρα είναι τετράπλευρη. Οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμα της ορχήστρας κατά τις τρεις πλευρές, ώστε το κάτω τμήμα να έχει σχήμα Π. Οι υπόλοιπες σειρές των ειδωλίων έως την εικοστή ενάτη (29) έχουν ευθύγραμμη διάταξη, αλλά δεν σχηματίζουν γωνίες στη συμβολή των πλευρών. Στις δε ανώτερες σειρές δημιουργείτε κανονικό κοίλο θεάτρου.

Οι πλησιέστερες στην ορχήστρα σειρές εδωλίων έχουν σχήμα Π,  όσο ανεβαίνουμε ακολουθούν την ευθύγραμμη διάταξη

 

Οι διαστάσεις της τετράπλευρης ορχήστρας  είναι 16Χ14 μ. Το σκηνικό οικοδόμημα ήταν ένα μακρόστενο ορθογώνιο κτίριο  με τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνούσε με το προσκήνιο μέσω θυραίου ανοίγματος.

Από το προσκήνιο διατηρείται ο στυλοβάτης σε όλο του το μήκος, με θυραία ανοίγματα στα μετακιόνια διαστήματα. Την κιονοστοιχία την αποτελούσαν δέκα ιωνικοί ημικίονες με υποδοχές για την ανάρτηση σκηνικών, από τους οποίους σώθηκαν μόνο οι έξι (6). Οι κίονες τους προσκηνίου και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής υπήρχαν οι πάροδοι. 


 


Το προσκήνιο

 

 Μπροστά από το προσκήνιο αποκαλύφθηκε αγωγός, ο οποίος επικοινωνούσε με τετράγωνη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Περιμετρικά της σκηνής και του προσκηνίου έχει έλθει στο φως ένας μεγάλος αριθμός από κεραμίδες, στοιχείο ενδεικτικό για την ύπαρξη στέγης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κλίμακες ανόδου των θεατών προς τα εδώλια.



Ως την 29η σειρά  η χωρητικότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τα 4.000 θεατές. Χωρίς αμφιβολία, το θέατρο της Καλυδώνας είναι το μεγαλύτερο από τα γειτονικά αιτωλικά θέατρα της Μακύνειας και της Πλευρώνας. 


Οι κατασκευές των εδωλίων έγιναν σε δύο φάσεις: οι κατώτερες εννέα σειρές ανήκουν στην πρωιμότερη φάση, πιθανόν την κλασσική εποχή, ενώ οι λίθοι των υπολοίπων εδωλίων αποτελούν μεταγενέστερη προσθήκη την Ελληνιστική εποχή, τότε που φτιάχτηκε και σκηνικό οικοδόμημα. 

αεροφωτ. από το βιβλίο "Αρχ. Χώρος Καλυδώνας"



Πηγή: Ολυμπία Βικάτου: Αρχαιολογικός Χώρος Καλυδώνας : Θέατρο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου