Ιερό της Αφροδίτης Ερυκίνη, ένα "λησμονημένο ιερό" στα 1150μ. υψόμετρο.
Πάνω σε πλαγιά του Αφροδεισίου όρους της Αρκαδίας και δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Νέο Πάος με τη Κοντοβάζαινα σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης.
Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να πάρει το δρόμο Διακοφτού - Καλαβρύτων και μετά από δυο ώρες φτάνει στον προορισμό του. Θα περάσει από Καλάβρυτα, Άνω και Κάτω Λουσοί , Σπήλαιο Λιμνών, Κλειτορία και Πάος. Ο δρόμος είναι καλός, η διαδρομή είναι καταπληκτική, μέσα από φαράγγια, έλατα, γραφικά χωριά και κωμοπόλεις. Πράσινο παντού.
Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο εδώ τοποθετείται η γέννηση της Αφροδίτης της Λαδωγενής, στον Λάδωνα ποταμό. Σύμφωνα με τον Ησίοδο η Αφροδίτη αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας, στα Κύθηρα, Κυθέρεια Αφροδίτη, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Στη συνέχεια τα κύματα την παρέσυραν και την πήγαν στην Πάφο της Κύπρου όπου λατρεύτηκε ως θεά και προστάτης του νησιού με την επωνυμία Κύπριδα.
Στην είσοδο του ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης |
Κατά την αρχαιότητα το ιερό της Αφροδίτης Ερυκίνης υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας όπως και μαντείο της περιοχής. Το ιερό ανέσκαψε η αρχαιολόγος Χρ. Καρδαρά, η οποία έχει γράψει το βιβλίο « Αφροδίτη Ερυκίνη. Ιερόν και μαντείον εις την ΒΔ Αρκαδίαν» εκδ. Αρχαιολογική Εταιρία 1988 και το οποίο είναι εξαντλημένο.
Τριπλούν Οίκημα |
Το Ιερό αποτελείται από δύο μέρη το Ανατολικό συγκρότημα και το Βορειοδυτικό. Το πρώτο αποτελείται από τρεις χώρους - οικήματα - εξού και η ονομασία του Τριπλούν Οίκημα, που χρησιμοποιούνταν ως εργαστήρια και κοιτώνες. Διέθετε και σύστημα μεταφοράς νερού για ομαδικά λουτρά.
Τριπλούν Οίκημα |
Το δεύτερο, το ΒΔ, αποτελείται από το Τέμενος, το οποίο ήταν μεγάλων διαστάσεων, με τον πυραμιδοειδή πώρινο θησαυρό και το Τελεστήριο όπου πραγματοποιούνταν η λατρεία της Θεάς και περιβάλλεται από ένα τείχος.
Από το σύνολο των κτιρίων σώζονται κυρίως λείψανα των θεμελιώσεων τους, μέρος του θησαυρού και τμήματα της τοιχοποιίας του Τελεστηρίου και κάποιων κτιρίων του Τριπλούν Οικήματος. Στον αρχαιολογικό χώρο είναι κτισμένο το εξωκλήσι του Αγίου Πέτρου πάνω στο τέμενος της θεάς.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι καθαρός, περιποιημένος και περιφραγμένος, αλλά προσβάσιμος γιατί η πόρτα εισόδου είναι ανοικτή, εμείς έτσι τη βρήκαμε κατά την επίσκεψή μας εκεί τον Αύγουστο του 2020.
Η θέα από τον χώρο είναι καταπληκτική. Άπειρες κορυφές βουνών γύρω σου, χαράδρες και φαράγγια, ένα τοπίο που μόνο στην χώρα μας υπάρχει. Έχει ομορφιές η πατρίδας μας αλλά πολλές από αυτές μας είναι άγνωστες. Αξίζει να κάνεις κανείς αυτό το ταξίδι και να επισκεφτεί αυτόν το ξεχωριστό τόπο, να περπατήσει εκεί που οι πρόγονοί μας λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη, να ταξιδέψει το μάτι του στις άπειρες αρκαδικές βουνοκορφές, να ακούσει τους ήχους των κουδουνιών των προβάτων και αν είναι τυχερός μπορεί να ακούσει τον ήχο της σύριγγας του Πάνα μιας και τα αρκαδικά βουνά ήταν τα λημέρια του.
Φωτ. από το Τριπλούν Οίκημα στην Ανατολική πλευρά του Ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης
Τέμενος και Τελεστήριο |
Τελεστήριο |
Τέμενος της Αφροδίτης Ερυκίνης - εξωκκλήσι Αγίου Πέτρου |
Πυραμοειδής πώρινος Θησαυρός εντός του Τεμένους |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου