Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Κορσιαί ή Κορσία ή Κορσεία




Η θέση της αρχαίας πόλης των Κορσιών βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Χώστια. Τον αρχαιολογικό χώρο των Κορσιών θα τον βρει κανείς σε απόσταση  2.700 μ. από το τελευταίο σπίτι του χωριού περίπου προχωρώντας στον δρόμο προς το παραλιακό οικισμό Σαράντι.  Και συγκεκριμένα μετά το κανάλι του Μόρνου διανύει μια απόσταση 1100 μ. και στρίβει αριστερά του δρόμου, λίγο πριν συναντήσει στα δεξιά του την ταμπέλα για το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Αφού στρίψει αριστερά μπαίνει σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στην κορυφή του λόφου. Δεν είναι εμφανή τα αρχαιολογικά λείψανα από το δρόμο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και προχωράμε όπως μας οδηγεί ο δρόμος. Μετά από σχετική μικρή απόσταση θα αντικρίσει υπολείμματα της οχύρωσης. 
Δεν υπάρχει καμιά ταμπέλα που να βοηθάει τον επισκέπτει να βρει τον αρχαιολογικό χώρο. Άλλος ένας  αρχαίος ξεχασμένος τόπος της πατρίδας μας. 



Η κατοίκηση στο βραχώδη λόφο αρχίζει από το τέλος της Νεολιθικής εποχής και διαρκεί με πολλές διακυμάνσεις, ενδιάμεσες καταστροφές και ερημώσεις του χώρου μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Τα ορατά σήμερα μνημεία και η οχύρωση ανήκουν στα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια (6ος - 1ος αιώνας π.Χ.) Τα τείχη ήταν ορατά ανέκαθεν και οι Κορσιαί μνημονεύονται από παλαιότερους περιηγητές. Ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1980 από Καναδική αρχαιολογική αποστολή.

Τα σημαντικότερα μνημεία της Ακρόπολης είναι : 


Τα σωζόμενα τείχη των Κορσιών και οικοδομήθηκαν στον 4ο αιώνα π.Χ. Διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις.  Τείχη που περιβάλλουν την ακρόπολη και την κάτω πόλη των αρχαίων Κορσιών.

Ναός της Ήρας, επίμηκες ορθογώνιο κτήριο στα βόρεια της ακρόπολης και εκτός των τειχών. Τα πρωιμότερα στοιχεία λατρείας της Ήρας στις Κορσιές εντοπίζονται στα αρχαϊκά χρόνια (6ος αιώνας π.Χ.).
Η ονομαζόμενη "βιοτεχνική περιοχή", η οποία αναγνωρίστηκε σε πλάτωμα στα νότια της κάτω πόλης και εκτός των τειχών. Οι σωζόμενες διαμορφώσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από δεξαμενές διαφόρων μεγεθών. Σε συνδυασμό με την εύρεση πολλών βαριδιών συμπεραίνεται ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις νηματουργίας. 

Ο μελλοντικός επισκέπτης των Κορσιών θα πρέπει να ψάξει να βρει






Οι σημερινοί κάτοικοι των αρχαίων Κορσιών
Άλλη μια κάτοικος του αρχαιολογικού χώρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου