Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Άγνωστο σπήλαιο στην ακρόπολη του Γλα στην Κωπαΐδα



..Ένα φαινομενικά ασήμαντο άνοιγμα στο έδαφος, μας οδήγησε σε μερικές όμορφα στολισμένες αίθουσες που έμοιαζαν παρθένες, καθώς ο λεπτός -λευκός και κίτρινος- σταλακτιτικός διάκοσμος δεν είχε υποστεί ουδεμία ζημιά!

Στα βορειοατολικά της Κωπαΐδας, χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της παλιάς λίμνης, βρίσκεται η μυκηναϊκή ακρόπολη της νησίδας του Γλα, ένα από τα σημαντικότερα έργα της Μυκηναϊκής περιόδου. Είναι η μεγαλύτερη ακρόπολη των μυκηναϊκών χρόνων, μεγαλύτερη και από τις ακροπόλεις των Μυκηνών και της Τίρυνθας. Γνωστή με το όνομα Γλας ή Γκλας (από το τουρκικό Γουλάς που σημαίνει πύργος-κάστρο) ή Παλαιόκαστρο, όνομα που επιβιώνει σήμερα στο διπλανό χωριό Κάστρο (Δήμος Ορχομενού, Νομός Βοιωτίας) που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κώπες.
Παρά την παλαιότητα της περιοχής, και βέβαια της ακρόπολης, κανείς δεν φαίνεται να γνώριζε ποτέ τίποτα για την ύπαρξη σπηλαίου εντός του περιβόλου. Το φαινομενικά άγνωστο και ανεξερεύνητο σπήλαιο, ανακαλύψαμε μαζί με τη Γεωργία Μπουρμπούλη τη Δευτέρα 19/5/2014 σε τυχαία επίσκεψή μας μέσα στον ανοικτό περίβολο των ερειπίων του Γλα. 
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ BLOG ΑΣΤΙΙΚΗ  ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου