Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ο κατακλυσμός του Ωγύγου



Ο Ωγύγος ή Ωγύγης, ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία, ένας από τους αρχέγονους ηγέτες στην Αρχαία Ελλάδα. ιδιαίτερα στην Βοιωτία. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος αυτόχθονας βασιλιάς της Αττικής.

 Η ετοιμολογία και η έννοια του ονόματος (από το επίθετο Ωγύγιος) σημαίνει, αρχέγονος, πρωταρχικός, πολύ αρχαίος. Ο Ωγύγος είχε γυναίκα την Θήβην θυγατέρα του Διός και εγέννησεν εξ αυτής τον Ελευσίνα και τις Πραξιδίκες. Μερικοί λέγουν και κάποιον Κάδμον. 
Ο Ελευσίν έκτισε την Ελευσίνα και έμεινε εκεί μετά τον κατακλυσμό. Όμως υπήρχε και άλλη κωμόπολη με το όνομα Ελευσίνα και Αθήναι στην Βοιωτία, πλησίον της Κωπαίδος λίμνης, τις οποίες έπνιξε η λίμνη όταν συνέβη μεγάλη πλημμύρα επί βασιλείας του Κέκροπος.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως βασιλιάς των Εκτενών, των αυτοχθόνων και πρώτων κατοίκων της Βοιωτίας. Ίδρυσε την πόλη Ωγυγία (η μετέπειτα Θήβα) και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Αρκετοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές αναφέρονται στους Θηβαίους ως «γυγίδαι».

Το όνομα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να τονίσει οτιδήποτε το «παμπάλαιο», πριν τον πρώτο κατακλυσμό που συνέβη κατά την βασιλεία του. Ο κατακλυσμός κατέστρεψε και την Αττική και την Βοιωτία και οι άνθρωποι που επέζησαν λέγεται πως μετοίκησαν στην Αίγυπτο, της οποίας το πρώτο όνομα ήταν επίσης «Ωγυγία», όπως της Αττικής και της Βοιωτίας. 
 Τούτο συνέβη διότι ο Κηφισσός ποταμός πλημμύρισε και έπνιξε την Αττική και την Βοιωτία ( Παυσανίας – Βοιωτικά)
 Αναφέρονται πολλές αιτίες και δίνονται διάφορες ερμηνείες για το μεγάλο κατακλυσμό της αρχαιότητας. Λένε δε ότι τότε φάνηκε σημείο παράξενο στο δίσκο της Αφροδίτης, επειδή μεταβλήθηκε και η διάμετρος και το σχήμα και το χρώμα και η τροχιά της. Ο Freret νομίζει ότι το παράδοξο ουράνιο σώμα ήταν κάποιος κομήτης και όχι η Αφροδίτη, και μάλιστα στην διατριβή του τεκμηριώνει ότι ήταν εκείνος ο κομήτης που φάνηκε και το 1680 {Κάστωρ παρ’ Αυγουστίν. Πολ. Θ’ . θ’ Ιη’. Ή Υπομνήματ. Ακαδ.τόμ. Ι’ σελ. 357} και υποθέτουν ότι αυτός ο κομήτης πέρασε πολύ κοντά στη Γη, ή ότι μέρη τούτου χτύπησαν τη Γη και δημιούργησαν πελώριο παλιρροϊκό κύμα, το οποίο προξένησε ασύλληπτη καταστροφή. Πιθανολογούν δε ότι εξ αιτίας αυτής της φυσικής καταστροφής εξαφανίστηκε ο Προκατακλυσμιαίος Αιγιακός Πολιτισμός. Ο Κατακλυσμός του Ωγύγου χρονολογείται την Ογδόη Εποχή, δηλαδή πριν 25.000 περίπου χρόνια.
Σύμφωνα με την Ελληνική Παράδοση ο κατακλυσμός του Ωγύγου έγινε όταν κυβερνήτης στο Άργος ήταν ο Φορωνέας, γιός του Ίναχου.

Ο Παυσανίας στα «Κορινθιακά» λέει ότι ο Φορωνέας θεωρείτο ως ένας εκ των προ-προϊστορικών Ελλήνων -των Προσελήνων ( πριν την εμφάνιση της σελήνης) -  ο οποίος συγκέντρωσε τους ανθρώπους σε κοινότητες ενώ μέχρι τότε έκαναν ημιάγρια ζωή.

Οι πληροφορίες που μας έχουν διασωθεί σχετικά με τον Ώγυγο και τον Φορωνέα προέρχονται από το Μυκηναϊκό Έπος «Φορωνίς» -το αρχαιότερο Ελληνικό Έπος- το οποίο δυστυχώς, δεν διεσώθη.

Ωγυγία ονομάζεται και η μυθική νήσος της Καλυψούς, οπότε έχουμε 3 μεγάλες περιοχές με το ίδιο όνομα! (Αιγυπτος, Αττική + Βοιωτία και νήσος της Καλυψούς).

Σύμφωνα με τους ίδιους μύθους ο Ώγυγος ή Ωγύγης, ήταν ο θεμελιωτής των Αιγυπτιακών Θηβών ενώ αργότερα, ο Κάδμος προς τιμήν του ονόμασε τις πύλες των Ελληνικών Θηβών, Ογυγίας πύλας, και η Θήβα πήρε την επονομασία Ωγύγιαι.


Ο Πλάτων στους Νόμους του, υπολογίζει πως η πλημμύρα συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του. Επίσης, στον Κριτία, περιγράφει την πλημμύρα ως "την μεγαλύτερη όλων"

 Οι Ορφικοί σύγχρονοί μας υποστηρίζουν ότι ο κατακλυσμός έγινε το 11835 π.χ. βάσει αστρονομικών εξισώσεων οι οποίες προκύπτουν από τον Απολλώνιο ύμνο (στ.21). αυτός ο στίχος γράφει “μίξας χειμώνος θέρεός τ’ ίσον αμφοτέροισιν”.
 Αρχαιολόγοι και γεωλόγοι αδυνατούν να ρίξουν φως και οι υποθέσεις των προγόνων  δεν βοηθούν ιδιαίτερα στον χρονικό εντοπισμό του φαινομένου.



Λέγεται ότι μετά τον κατακλυσμό  συνέβησαν τα εξής


  • ·        Τα νερά των πάγων διάνοιξαν το Βόσπορο και τον Ελλήσποντο και χύθηκαν στην Αιγαία Γη.

  • ·        Διάνοιξαν τα Τέμπη και αργότερα οι Ηράκλειες στήλες και ενώθηκε η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό

  • ·        Τα  νερά της θάλασσας της Σαχάρας άρχισαν να εξατμίζονται  ή χύθηκαν στον Ατλαντικό  καθώς το κέντρο της σημερινής ερήμου ανυψώθηκε*.

  • ·        Ο κατακλυσμός επιρρέασε όλο τον ελλαδικό χώρο και κατέστρεψε πόλεις και οι κάτοικοι έφυγαν σε άλλα μέρη, κυρίως στην Αίγυπτο("Ωγυγία" Σταγειρίτη).

  • ·        Η Αιγαία Γη μισοβυθίστηκε, τουλάχιστον 200μ. και έγινε το μεγαλύτερο μέρος θάλασσα και οι βουνοκορφές νησιά.

  • ·        Οι ιερείς  του Αίμονος Διός της Δωδώνης  πήραν μαζί τους τα ιστορικά αρχεία  και τα ελληνικά έθιμα και εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο . Το μαντείο του Αίμονος Δία που αργότερα ονομάστηκε Άμμωνος Διός χτίστηκε σε παραθαλάσσια τοποθεσία που αργότερα έγινε έρημος. 

 

 * Τα όρη που βρίσκονται στη βόρια και κεντρική Αφρική, στις περιοχές Τσάντ, Σουδάν και αλλού, σε μεγάλο υψόμετρο, υπάρχουν επιφανειακά σχεδόν στρώματα από αλάτι, κατάλοιπο από θαλασσινά νερά που εξατμίστηκαν σιγά σιγά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου