Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Οδοιπορικό στα Αποστραγγιστικά Έργα των Μινύων στην Κωπαΐδα

Η επίσκεψη στα αποστραγγιστικά έργα των Μινύων στην κωπαΐδα ήταν η πρώτη  εκδρομή του Μυθολογικού Εργαστηρίου της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς των Ενηλίκων, στις 9-4-2017
Για την επίσκεψή μας αυτή έγραψαν κάποια από τα μέλη που συμμετείχαν


"Η ομάδα «Μυθολογικό Εργαστήρι» της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς  οργάνωσε την Κυριακή 9 Απριλίου εκδρομή «Αναζητώντας τα χνάρια των Μινύων στην Κωπαΐδα- Αποστραγγιστικά έργα».



Ένα οδοιπορικό στη διαδρομή των μύθων και των θρύλων, την περιοχή που και ο Ηρακλής τίμησε με την παρουσία του. Είχαν πραγματοποιηθεί ενημερώσεις από την ψυχή του Εργαστηρίου την κ. Βασιλική Νιαβή, για τη Μυθολογία της περιοχής, για τους Μινύες και επιχειρήθηκε ένα ταξίδι στη γνώση και τη δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος, μέσα από τους μύθους και τα επιτεύγματα.

Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο - επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους. Η πηγή της ενδυνάμωσης είναι η κ. Βασιλική Νιαβή, που με το ακούραστο βλέμμα, την αγάπη για το τόπο (παρ’ όλο που δεν είναι ο τόπος καταγωγής της) συνέβαλε στο να ξεπεράσουμε την εγκατάλειψη του τοπίου και να οδηγηθούμε στην υπερηφάνεια και το δέος. Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει.

 Η ομάδα «Μυθολογικό Εργαστήρι» της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο. Με τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η εναλλακτική ομάδα δράσης έχει τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.



Ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς αλλά στο τέλος αυτό που αξίζει είναι το ταξίδι με τους συντρόφους σου .



Ευχαριστώ… που ήμουνα και εγώ εκεί!"

Σκόνδρα Μίνα




 " Οδοιπορικό : Αναζητώντας τα χνάρια των Μινύων στην Κωπαϊδα –  Αποστραγγιστικά έργα.



   Ανάμεικτα συναισθήματα μου δημιούργησε το οδοιπορικό.   Από τη μια μεριά συναισθήματα θαυμασμού για τα έργα των Μινύων. Έργα μεγαλιώδη.

Τα χνάρια δικαιολογούν τον θαυμασμό μας. Φανταστείτε το μεγαλείο τους στην εποχή τους ! Αλλά και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό,  βλέποντας με τα μάτια μας τον Τάφο του Μινύα, τη διώρυγα των Μινύων, δίπλα στο δρόμο Κάστρου Ορχομενού, και με τη φαντασία μας «είδαμε» την τεχνητή καταβόθρα, διότι η πρόσβαση προς αυτήν δεν ήταν δυνατή λόγω της οργιώδης βλάστησης, αλλά και τα οικοδομήματα που υπήρχαν κάποτε στο κάστρο του  Γλα.

  Από την άλλη μεριά αισθάνθηκα θλίψη για το παρόν του τόπου και συγκεκριμένα για την εξαφάνιση από του προσώπου της γης των ιχνών του μεγαλιώδους αποστραγγιστικού έργου των Μυνίων αφ’ε νός και την καταστροφή του περιβάλοντος της Λάρυμνας αφ’ετέρου.

Ευτυχώς που σώζεται η Μεγάλη Καταβόθρα  ή Σπηλιά του Ηρακλή στο Νέο Κόκκινο, γιατί, εκτός από τα ξεκοιλιασμένα βουνά (που υποτίθεται ότι θυσιάστηκαν για την « ανάπτυξη ») η ρύπανση της Λάρκο βασιλεύει στην περιοχή και είναι απορίας άξιο πως επιβιώνουν οι εκεί εργαζόμενοι !"



                                                     

                                                                        Κώστας Ντουρντουρέκας

 
 " Μια εκδρομή στα μονοπάτια του παρελθόντος ενός μεγαλοφυούς λαού που λέγονται Μινύες. Οι Μινύες έζησαν στην Βοιωτία και ήταν οι πρώτοι που αποξέραιναν την λίμνη Κωπαΐδα και έμειναν στην ιστορία για τα περίφημα αρχαία αρδευτικά τους έργα που έδωσαν ζωή σε όλη την γύρω περιοχή με τον μεγάλο πολιτισμό τους. Σε κάθε στάση μας πλεκόταν τόσο όμορφα η ιστορία και ο μύθος. Η ιστορία ενός μεγάλου πολιτισμού των Μινυών με τους  άθλους του Ηρακλή. Σας περιμένουμε στην επομένη εκδρομή να ζήσετε μαζί μας μια υπέροχη εμπειρία και πολλές γνώσεις.

                                                                                         Αναστασίου Ελένη

Είσοδος στον τάφο των Μινύων
 Θησαυροφυλ'ακιο των Μινύωνή τάφος των Μινύων



                             Στο Θέατρο - ωδείο του Ορχομενού


                                                          

" Ότι απόμεινε από το ανάχωμα του φράγματος των Μινύων"





Στο κάστρο του Γλα                    

                                                         Η διώρυγα των Μινύων στο Στροβίκι                   
    
Προς τη Σπηλιά του Ηρακλή






Μεγάλη Καταβόθρα ή Σπηλιά του Ηρακλή


                 

Εσωτερικό της Σπηλιάς του Ηρακλή - προστατευτικός τοίχος κατασκευασμένος από τους Μινύες





Κάπου εδώ, χαμένη στην πυκνή βλάστηση είναι η είσοδος της τεχνητής καταβόθρας

                                Ένα από  τα 16 φρεάτια των Μινύων κατά μήκος της υπόγειας σήραγγας, γεμάτο σκουπίδια.  Βρίσκεται δίπλα στο δρόμο  Ν. Κόκκινο- Λάρυμνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου