Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ο Ηρακλής στον Κιθαιρώνα, οι δάσκαλοί του, η Αρετή και η Κακία



Ο Ηρακλής πάει μουσική

Ο Ηρακλής μεγάλωνε και έφτασε στην ηλικία που έπρεπε να πάρει την εκπαίδευσή του. Είχε τους καλύτερους δασκάλους της εποχής εκείνης. Στα γράμματα και κιθάρα έμαθε από το Λίνο, τοξοβολία έμαθε από τον Εύρυτο, εγγονός του Απόλλωνα από την Οιχαλία, πάλη και πυγμή ο Αυτόλυκος, ο γιος του Ερμή. Την τέχνη της ιππασίας και της αρματοδρομίας του την έμαθε ο ίδιος ο Αμφιτρύωνας. Από τον  Κάστορα  να χρησιμοποιεί τα όπλα στη μάχη, το δόρυ και την ασπίδα. Δάσκαλός του ήταν και ο Ραδάμανθυς, ο οποίος του δίδαξε τη σοφία. Όταν τελείωσε την εκπαίδευσή του τον έστειλαν στο βασιλιά Θέσπιο για πρακτική εξάσκηση και έμεινε εκεί περίπου τέσσερα χρόνια.

Λέγεται ότι μια μέρα που ο δασκαλός του Λίνος του έκανε παρατήρηση ότι δεν έπαιζε καλά κιθάρα εκείνος θύμωσε, τον χτύπησε στο κεφάλι με την κιθάρα και τον σκότωσε. Ο Ηρακλής κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά επικαλέστηκε ένα νόμο του Ραδάμανθυ, που έλεγε πως όποιος σκοτώσει κάποιον πάνω στην άμυνα αυτόν που άρχισε πρώτος τον τσακωμό, δεν είναι ένοχος. Έτσι ο Ηρακλής απαλλάχτηκε από την κατηγορία. Όμως ο Αμφιτρύωνας φοβήθηκε μήπως ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και τον έστειλε να φυλάει τα κοπάδια του στον Κιθαιρώνα και έτσι ο Ηρακλής πέρασε ένα μέρος της εφηβείας του απομονωμένος από τους ανθρώπους και καθώς μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο ρωμαλέος.
 


Λέγεται ότι μια μέρα ,που βρισκόταν στον Κιθαιρώνα, συνάντησε στο δρόμο του δυο μεγαλόσωμες και πανύψηλες γυναίκες. Η μια ήταν σεμνή και λευκοντυμένη και η άλλη φτιασιδωμένη και προκλητική. Αυτή έτρεξε πρώτη και του συστήθηκε: «Ευδαιμονία με λένε οι φίλοι μου, Κακία οι εχθροί μου. Αν με κάνεις φίλη, θα σου φέρω όλες τις χαρές. Μοναδική σου φροντίδα θα είναι τι να φας  και τι να πιεις, τι ευχάριστο να απολαύσεις και πως θα ζεις χωρίς κόπο». Ύστερα πλησίασε η δεύτερη και του συστήθηκε κι αυτή: «Αρετή με ονομάζουν και αν με ακολουθήσεις θα κοπιάσεις, θα κάνεις έργα δύσκολα για να ευεργετήσεις τους άλλους και όχι μόνο τον εαυτό σου, και πολύ θα μοχθήσεις, αλλά για όλα αυτά θα σε προστατεύουν οι θεοί, θα σε αγαπούν οι φίλοι, θα δοξαστείς μέσα στην Ελλάδα, θα ωφελήσεις τον εαυτό σου και θα σε ευγνωμονούν οι άνθρωποι». Κάθε μια από τις δυο αυτές επιβλητικές γυναικά προσπαθούσε να τον πείσει και να τον πάρει με το μέρος της. Στο τέλος ο Ηρακλής διάλεξε . Άπλωσε το χέρι το κι έπιασε εκείνο της Αρετής. « Το δικό σου δρόμο θα ακολουθήσω». Είπε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου