Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο αστερισμός του Πήγασου


Ο αστερισμός του Πήγασου είναι αμφιφανής και βρίσκεται δυτικά της Ανδρομέδας. Έχει 108 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι, εκ των οποίων οι εννέα είναι οι πιο φωτεινοί.











Ο Πήγασος στη Μυθολογία



Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας,  ονομάστηκε έτσι γιατί είχε γεννηθεί στις Πηγές του Ωκεανού, από την ένωση του Ποσειδώνα με τη Γοργόνα Μέδουσα. Ξεπήδησε από το σώμα της μάνας  του Μέδουσας μαζί με το Χρυσάορα, όταν ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι. Τρεφόταν με φλόγες.



Τον Πήγασο μόλις ξεπήδησε από το σώμα της Μέδουσας τον ίππευσε ο Περσέας, για να φτάσει στην Αιθιοπία και να σώσει από τα δόντια του Δράκοντα  την όμορφη Ανδρομέδα. Κατόπιν ο Περσέας τον άφησε ελεύθερο και εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο, όπου κατά τον Ησίοδο, μετέφερε τον κεραυνό από το εργαστήρι του Ήφαιστου στο ανάκτορο του Δία.



Ιπποκρήνη
Αργότερα η θεά Αθηνά τον πρόσφερε στις Μούσες, και από τότε ο Πήγασος κατοικούσε μαζί τους στο όρος Ελικώνα. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν κάποτε στο τραγούδι με τις κόρες του Πιέρου, μόλις άρχισαν το τραγούδι οι Πιέριες κόρες όλα είχαν σκοτεινιάσει. Αμέσως μετά, όταν ήλθε η σειρά των Μουσών, όλα φαίνονταν σαν να σταμάτησαν, ο Ουρανός, η Θάλασσα, τα ποτάμια, για να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους, ο δε Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρά και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα, της οποίας τα νερά ενέπνεαν τις Μούσες, αλλά και τους ποιητές, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.

Βελλεροφόντης και Πήγασος
Ο Βελλεροφόντης σκοτώνει τη Χίμαιρα


Η Μυθολογική παράδοση αναφέρει ότι στη συνέχεια τον ημέρωσε ο Βελλεροφόντης, τη στιγμή που ο Πήγασος έπινε νερό την πηγή Πειρήνη, με τη βοήθεια του Ποσειδώνα και των ηνίων που του χάρισε η Αθηνά. Καβάλα στον Πήγασο ο Βελλεροφόντης σκότωσε τη Χίμαιρα, ένα άγριο θεριό με κεφάλι λιονταριού, ουρά δράκοντα και σώμα κατσίκας, που έβγαζε φλόγες από τα ρουθούνια του. 

Ο Πήγασος στην πλατεία της Κορίνθου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου